מה הבעיה?
לכולנו יש אותן.
הן יכולות להיות קטנות או גדולות,
פשוטות או מורכבות.
אנחנו לא אוהבים אותן.
חלקנו כמעט לא שמים לב אליהן,
חלקנו מרגישים אותן לפעמים,
לאחרים נדמה שהן משתלטות על החיים.
בעיות.
בואו נדבר עליהן לרגע.
אני יודעת שהמושג הזה מעצבן רבים מכם, בייחוד בעידן בו יש הסכמה קולקטיבית שאין בעיות אלא רק אתגרים. העניין הוא שבתכלס כשאנחנו חווים אותה אנחנו אשכרה מרגישים שאנחנו תקועים עם בעיִה ענקית, וכל כך מורכבת שגם אם נקרא לה אתגר, איך נאמר? זה לא מה שיגרום לה להיעלם כלא היתה.
בכל אופן,
בעיה היא כל דבר שעושה לנו רע או לפחות מפריע לזה שיהיה לנו טוב.
בהנחה שאנחנו רוצים לעשות משהו כדי לפתור אותן ולא מסתפקים בלקטר עליהן בלבד, בואו נראה מה האפשרויות שלנו להתמודד איתן.
אבל רגע לפני אני רוצה לספר לכם את הסיפור של איה בת 43.
אל דאגה, לסיפור הזה יש תפקיד בהמשך.
איה היא אישה סופר אינטליגנטית, רואת חשבון במקצועה, נשואה ואמא ל-4 ילדים. מאלו שבמבט ראשון נראה שהכל בחיים שלהם מתוקתק לעילה ולעילה. הבעיה היחידה של איה זו שהיא הגיעה איתה לקליניקה נסערת, היתה בעיית משקל טורדנית להגדרתה. ניסיתי כבר הכל, את כל הדיאטות, את כל השיטות ושום דבר לא עזר אמרה. "אני מתוסכלת. המשקל הזה מטריד אותי כל הזמן, ממש מראה לי בעקשנות שאני לא יודעת להתמיד. אני קמה איתו, מתנהלת איתו בכבדות בכל שעות היום ואפילו הולכת לישון איתו בלילה. אפילו בחלומות שלי זה נמצא. נמאס לי! המצב הזה משפיע על הזוגיות שלי, על היחסים שלי עם הסביבה, עם הילדים ובעיקר עם עצמי". ביקשתי ממנה לספר לי איך היא מתמודדת עם אותה בעיה מיוחדת. היא סיפרה בלהט מהול בתסכול על הפעולות שעשתה עד כה כדי לרדת במשקל ועל תחושת הכישלון הצורבת בכל פעם שנכשלה. כשסיימה יצאנו לדרך.
אז מה עושים עם הבעיה?
יש שתי דרכי פעולה נפוצות להתמודדות עם בעיה.
- להתבונן בבעיה מתוך הבעיה – זו האפשרות הזמינה ביותר, הרי אני כבר בתוך הבעיה. אני חיי אותה. רואה אותה בכל מקום, שומע מסביבי את הקולות שלה, ופשוט מרגיש אותה בכל רגע נתון. העניין הוא שבמצב כזה, נקודת המבט שלנו כל כך צרה שהאפשרויות הזמינות לנו לנקיטת פעולות ליציאה מהבעיה בדרך כלל יהיו במבנה של או x או y. כששתי החלופות נתפסות בעינינו כלא רצויות, לא רלוונטיות והרבה פעמים המחיר שנצטרך לשלם על בחירה באחת מהן יהיה גבוה מדי. בסופו של דבר – ההסתכלות הזו ברוב הפעמים תשאיר אותנו תקועים עם הבעיה.
אם ניקח את הדוגמה של בעיית המשקל, הרי בכל הקשור לירידה במשקל לכאורה המשוואה פשוטה, כולנו מבינים שכדי לרדת במשקל אנחנו צריכים להכניס פחות ממה שמוציאים או להפך – להוציא יותר ממה שמכניסים. כשאני מסתכלת על הבעיה מתוך הפריזמה של הבעיה – האפשרויות הזמינות לי הן: לאכול פחות או לעשות הרבה ספורט. העניין הוא שברוב המקרים שתי הפעולות הללו לא מחזיקות לאורך זמן כשהן מגיעות מהפריזמה הזו.
- להתבונן בבעיה מחוץ לבעיה – גישה נפוצה בעיקר בארגונים. פה אנחנו בעצם "מרחיקים" את הבעיה מאיתנו. יש אותי ויש את הבעיה. שתי ישויות נפרדות. היתרון של נקודת ההסתכלות הזו הוא שהיא מאפשרת הרחבת העדשה. כך שיותר אפשרויות לפתרון זמינות לנו. והבחירה מבניהן הופכת להיות שכלתנית יותר ופחות רגשית.
אבל מה שמתאים לארגונים לא בהכרח מתאים כשמדובר בפרטים. וזה מוביל אותי לחיסרון שלה. עצם הריחוק של הבעיה מעצמנו יוצר הרבה פעמים מצב שבו אנחנו מתעלמים ואפילו מדחיקים את הרגשות והתחושות שעולות בנו מעצם היותה שיכולים להיות חיוביים או שליליים.
מחקרים מראים שהדחקה של מצבים המעוררים רגשות שליליים יוצרת מלבד העובדה שהכאב עצמו לא נעלם נזקים נוספים רבים כמו: הימנעות, תקיעות, ניתוק רגשי, השמנה, התמכרויות שונות ובאופן כללי היא מקור למחלות רבות.
כשמסתכלים על זה כך, נראה שגם האפשרות הזו לא אידאלית…
אם נחזור לדוגמה שלנו, היתרון של הסתכלות על בעיית המשקל העיקשת מבחוץ הוא בפתיחת אפשרויות נוספות לגבי סוג הספורט והמזון שכדאי לאיה להכניס לגופה, אך החיסרון הגדול של הפריזמה הזו הוא ההתעלמות המוחלטת מהמאמץ העילאי שגובה ממנה מחיר כבד מעצם היותה בדיאטה. עצם ההגדרה של דיאטה מכניסה אותה לסטרס על כך ששוב לא תצליח.
אז מה כן?
אני רוצה להציע לכם דרך נוספת, שכוללת 4 שלבים. לדרך הזו אני קוראת: דיוק והקשבה לבעיה.
שלב ראשון: להכיר בבעיה
נשמע טריויאלי? אולי. העניין הוא שרובנו לא מתייחסים לבעיה האמתית בטח לא כשמדובר ביחסים בין אישיים. אנחנו לרוב נוטים לקחת את ההתנהגות של האחר להדביק לה פרשנות מעולמנו שלנו ולהתייחס אליה כאל הבעיה, מה שברוב המוחלט של המקרים פשוט לא נכון. כך או כך, לזיהוי הבעיה כשלעצמו תפקיד קריטי. וחשוב שתדעו לשאול את עצמכם את השאלות הנכונות כדי לזהות אותה. כמובן שתמיד יש לכם את האפשרות לקבל עזרה מאיש מקצוע מיומן שיעזור לכם לדייק את הבעיה. כך או כך, השלב הראשון בפתרון בעיות הוא לתת מענה לבעיה הנכונה.
שלב שני: לזהות את התפקיד שלה
להניח שהבעיה הזו נוכחת בחיים שלנו כי יש לה תפקיד. כלומר, הבעיה הזו בחיים שלי היא מבטאת חלק חשוב בנו שמנסה להביא את הרצון שלו לידי ביטוי. מהניסיון שלי בקליניקה, לאנשים ממש קשה עם ההנחה שיש להתנהגות שהם תופסים דפקטיבית איזושהי כוונה חיובית. אך כשמגיעה התובנה האסימון שנופל כל כך משמעותי שהוא פותח צוהר לפתרונות אפשריים נוספים.
שלב שלישי: מוטיבציה לפתרון
התובנה של סעיף הקודם ממקדת אותנו למעשה במה שאנחנו רוצים להשיג, כך שנותר לנו להבין למה? – מה הסיבות שכל כך חשוב לי להשיג את זה. מה הדברים הטובים שיקרו אם הבעיה תיפתר? ומה הדברים הרעים שיקרו אם הבעיה תמשיך ככה?
שלב רביעי: תוכנית פעולה מדויקת
איך אני יכולה להשיג את זה? האם יש דרכים נוספות לממש את אותה מטרה? חשוב שתעלו (מומלץ לכתוב) את כל הדרכים האפשריות, כל אותן פעולות שאתם יכולים לעשות כדי לממש את הרצון הזה. רצוי שהפעולות האלה יהיו כאלה שאתם תופסים שנמצאות בשליטתכם. אל תסננו, תנו לתת המודע שלכם לזרוק כמה שיותר אפשרויות, גם אם הן נראות לכם מגוחכות. ככל שתעלו יותר רעיונות כך תוכלו למצוא פתרונות יצירתיים יותר.
נחזור לאיה, הבעיה שלה היא לא ההתמדה בדיאטה אלא התוצאה הנתפסת של הירידה במשקל.
אני לא אפרט כאן, אך בואו נסכם שהמחיר הנתפס בעיניה לרדת במשקל הרבה יותר גדול מהמחיר שהיא שילמה על היותה שמנה. במקרה שלה התברר תוך כדי תשאול שתפקיד עודף המשקל הוא לאפשר לה לתת דרור לעצמה לנהוג בצורה אימפולסיבית וספונטנית.
כשהכתה בה התובנה שיש בה חלק שרוצה להיות משוחרר ומקבל ביטוי רק באכילה מופרזת והיא הבינה מה היא תמנע מעצמה אם תמשיך לתלות את קיומו של השחרור בחייה רק בתזונה – היא הגדירה מחדש את המקום שבו היא רוצה להיות, למה זה כל כך חשוב לה ומה יתאפשר לה כשזה יקרה.
בסופו של דבר היא הצליחה להרחיב את המטרה שלה – מלרדת במשקל ל:"להיות אישה משוחררת קלילה ובריאה". לאיה עלו ברשימת ה"איך" עשרות פעולות שהיא יכולה לבצע כדי להשיג את המטרה שהציבה לעצמה. פעולות שבהן היא מאפשרת לעצמה להיות משוחררת וספונטנית בתחומים נוספים בחיים שלה, לצד קיומו של אורח חיים בריא.
אני מוצאת את הגישה הזו אפקטיבית, בעיקר כי היא מפנה את תשומת הלב שלנו לא רק אל מחוץ לבעיה, אלא לנקודה שבה אנחנו רוצים להיות, למטרה שאנחנו רוצים להשיג.
היא פותחת צוהר לכל כך הרבה האפשרויות שלא היו יכולות להיות זמינות עבורנו בשתי הגישות האחרות.
היא לוקחת בחשבון את המטרה או הצורך שהבעיה באה לשרת מלכתחילה ומאפשרת נקודת הסתכלות רחבה יותר.
אשמח אם תשתפו אותי במחשבות שלכם ממש כאן למטה בתגובות.
ואם אתם מכירים מישהו שהכלים הללו יכולים להועיל לו תייגו אותו.
באהבה גדולה,
אפרת
לליווי בתהליך דיוק עצמי לחיים מעצימים לחצו כאן